iPhone 14 Pro odhalený! iPhone | iPhone 14 Pro

iPhone 14 Pro odhalený!

Na konci dnešnej Apple konferencie sme sa dočkali toho na čo asi každý správny fanúšik Apple čakal. Predstavenie nových iPhonov z rady Pro. Tohto ročné Pro zariadenia sú opäť v dvoch veľkostiach a nesú pmenovanie iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max. Určite sa jednalo o najviac zaujímavú časť dnešnej Keynote a jednoznačne si Apple práve od rady Pro sľubuje najlepšie výsledky, čo sa týka predajnosti ale aj záujmu užívateľov alebo médii.

 

“dynamic island, 48 Mpx senzor, always-on-display, a16 bionic, satelitná komunikácia.”

 

Čo teda nové iPhony 14 Pro prinášajú? Aké sú nové funkcie a dočkali sme aj dizajnových zmien? odpovede na tieto otázky nájdete v našom článku. Všetky podrobnosti, ktoré zistíme budeme pre Vás samozrejme dopĺňať postupne nasledujúce dni. Tu je ale prvá dávka informácii o najvyššej rade smartfónov od Apple.

 

Dizajn

 

Rada Pro sa opäť predstavila v dvoch variantách.Menší iPhone 14 Pro ponúkne veľkosť displeja 6,1″ a jeho väčší brat 6,7″. Budú k dispozícii v štyroch farebných prevedeniach a to konkrétne: Space Black, Silver, Gold a v novom farebnom variante Deep Purple. Čo sa týka dizajnových zmien, asi hlavnou zmenou je nasadenie Dynamic Islandu, ktorým Apple nahradil v rade Pro, roky používaný Notch. toto zaujímavé riešenie nie je unikátne ani tak po hardwarovej stránke, ale hlavne z hľadiska softvérového využitia. Apple zakomponoval aj rôzne prídané funkcie Dynamic Islandu a tým z neho vlastne spravil, veľmi vkusné a šikovné notifikačné a ovládacie centrum telefónu.  Ďalej sa zväčšili fotomoduly hlavnej kamery, ktorá po novom ponúkne 48 Mpx senzor. 

 

iPhone 14 Pro odhalený! iPhone | iPhone 14 Pro
iPhone 14 Pro odhalený! iPhone | iPhone 14 Pro

Displej a výkon

 

Novú modelovú radu Pro poháňa najnovší procesor od Apple s označením A16 Bionic, ktorý disponuje šiestimi jadrami a obsahuje 16 miliard tranzistorov. Podľa slov Apple by sa malo jednať o najvýkonnejší chipset súčastnosti s rýchlosťou vyššou o 40% oproti konkurencii. grafický chip procesoru je vybavený piatimi jadrami a Neural Engine disponuje 16 jadrami a zvláda 17 biliónov operácii za sekundu.

 

Displej nových Pro iPhonov patrí medzi to najlepšie na súčastnom trhu, ponúka najvyššiu obnovovaciu frekvenciu 120 Hz a tento rok pribudla aj dlho očakávaná funkcia Alwasy-On-Display. V HDR režime dosahuje svetelnosť až 2000 nitov, takže sa jedná o najsvetelnejší dislej v histórii smartfónov od Apple.

 

zakladny iphone 15

Fotoaparát

 

Každoročné predstavovanie mobilných noviniek sa nesie v duchu stále sa zlepšujúceho fotoaparátu. Inak to nebolo ani tento rok a fotomodulu nových iPhone 14 Pro sa venovala veľká pozornosť. Po novom ponúknu oba modely fotoaparát o 65% väčším senzorom ako predošlá generácia. Veľká zmena sa udiala aj v počte Mpx, ktoré sa z pôvodných 12 dostali na hodnotu 48 Mpx. Upgradu sa dočkalo aj video a to konkrétne Cinematic mode, ktorý ponúkne podporu 4K pri 30 fps. K dispozícii bude aj nový Action Mode, ktorý  obsahuje vylepšenú stabilizáciu obrazu.

 

vyrobna cena iphone 14 pro max
iPhone 14 Pro odhalený! iPhone | iPhone 14 Pro

Funkcie a výdrž batérie

 

Nové funkcie iPhone 14 Pro sa týkajú hlavne novej hardwarovej výbavy v podobe Dynamic Islandu. Ten z nevyužitého priestoru, pod ktorým je umiestnená predná kamera a senzor pre Face ID, spravil nové ovládacie centrum telefónu a s príchodom aplikácii tretích strán bude mať takmer nekonečné využitie.

 

Pribudla taktiež satelitná komunikácia, ktorá bude dostupná na dva roky zadarmo pre USA a Kanadu. Táto funkcia ale primárne slúži iba na komuníkaciu so záchrannými zložkami. Tak isto ako všetky tohtoročné zariadenia od Apple dostala aj rada Pro funkciu Crash Detection.

 

Zaujímavosťou je, že Apple sa tento rok rozhodol pre americký trh prvý krát v histórii nepoužiť klasický slot pre SIM kartu. iPhone 14 Pro po novom bude disponovať iba podporou pre eSim.

 

Čo sa týka výdrže batérie, tá by mala byť najlepšia zo všetkých doteraz predstavených modelov iPhone. Apple sľubuje celodennú výdrž pre radu Pro aj pri aktivovanom režime Always-On-Display.

 

 

iPhone 14 Pro odhalený! iPhone | iPhone 14 Pro

Zhrnutie

 

iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max, ponúkal asi najzaujímavejšiu čast s tohtoročnej Keynote. To sa ale od Pro modelov očakáva asi každý rok. Pri Dynamic Islande by sa dalo povedať, že Apple konečne priniesol niečo nové a revolučné aj keď sa jedná v podstate iba o softvérovú úpravu podporenú hardwarovou zmenou displeja. Tak isto za pozornosť stojí aj upgrade fotoaparátov ale na to sme si už pri Keynote zvykli. Nové iPhony rady Pro budú dostupné od 16. Septembra a ich cena bude začínať na 999 dolároch za menší model a za verziu Pro Max zaplatíte v USA 1099 dolárov.

Uverejniť komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: