predstavenie iphone 15, najnovší iphone 15

iPhone 15 Pro, zhrnutie zatiaľ známych informácii

Apple sa pri iPhone 15 respektíve iPhone 15 Pro chystá na veľkú aktualizáciu. Hovorí sa o novom dizajne, nových funkciách a príchode USB-C, úplne nového nabíjacieho portu pre iPhone, na ktorý sme dlho čakali. Okrem nabíjania by mohlo dôjsť aj k ďalším veľkým zmenám iPhonu vrátane prvej veľkej úpravy dizajnu od čias, keď nám iPhone 12 priniesol hranaté tvary. Zatiaľ čo dátum vydania iPhonu 15 zostáva momentálne záhadou, odhady hovoria klasicky o začiatku septembra 2023.

“iPhone 15 Pro by mal disponovať titanovým rámom, virtuálnymi tlačítkami s haptickou odozvou, 3nm procesorom, 8Gb pamäte RAM, teleskopickým objetkívom a USB-C portom.”

 

 

V tomto článku nájdete zhrnutie všetkých známych informácii o nových iPhone 15 modeloch a aj o modeloch iPhone 15 Pro. Niektoré informácie respektíve špekuláciu sú viac pravdepodobné a niektoré zasa až veľmi trúfalé a je možné, že ich nová rada iPhone 15 neprinesie. Všetko sa uvidí samozrejme až o pár mesiacov, v septembri tohto roka. Pri tvorbe článku sme sa však snažili vybrať tie najreálnejšie odhady od overených zdrojov.

Dislej a Veľkosť

Podľa špekulácii zo septembra 2022 spoločnosť Apple prinesie funkciu Dynamic Island do všetkých modelov iPhone 15, nielen do modelu iPhone 15 Pro, ako to bolo v prípade iPhone 14. Tvrdí to analytik spoločnosti DSCC Ross Young, ktorý má väčšinou presné informácie čo sa týka displejov. 

To však neznamená, že základné modely iPhone 15 dostanú 120 Hz obnovovaciu frekvenciu alebo Always-On Display. Tieto funkcie by mali ostať exkluzívnymi pre rad iPhone 15 Pro. Ak bude spoločnosť Apple dodržiavať precedens vytvorený pri rade iPhone 14, môžeme očakávať, že k 6,1-palcovému iPhonu 15 a iPhonu 15 Pro pribudnú 6,7-palcový iPhone 14 Plus a iPhone 14 Pro Max.

iphone 15 pro dynamic island

Dizajn

Úniky naznačujú, že iPhone 15 by skutočne mohol dostať nový dizajn, ktorý prinesie zaoblenejšiu zadnú časť a nový dizajn okrajov. Možno podobný starému iPhonu 5C a koncepty nadšencov sa v poslednej dobe prikláňajú k tomuto názoru. Ak sa ukáže, že je to pravda, mohlo by ísť o prvý odklon od hranatého dizajnového jazyka, ktorý sa začal pri iPhone 12. Nedávne úniky informácií tvrdia, že nový iPhone 15 bude mať zakrivené hrany, tenšie rámčeky a plochý displej. To by bola výrazná zmena oproti súčasnému, úplne hranatému dizajnu.

Špekulácie ďalej naznačujú, že namiesto nehrdzavejúcej ocele prejde spoločnosť Apple tento rok na titán a použije ho na rám telefónov iPhone 15 Pro a Pro Max. V porovnaní s nehrdzavejúcou oceľou je titán ľahší a pevnejší, ale je aj drahší, pretože sa s ním ťažšie pracuje. Za predpokladu, že nedôjde k žiadnym iným významným zmenám, pokiaľ ide o vnútorné komponenty, bude iPhone skonštruovaný s titánovým rámom ľahší ako iPhone s rámom z nehrdzavejúcej ocele. Je teda pravdepodobné, že modely 15 Pro a Pro Max budú ľahšie ako ich predchodcovia iPhone 14 Pro. Hmotnosť bude nakoniec závisieť od zliatiny, ktorú spoločnosť Apple použije, pretože zariadenia nebudú vyrobené z čistého titánu.

Očakáva sa, že modely iPhone 15 Pro nebudú mať rovnaké fyzické tlačidlá ako modely iPhone 14 Pro, namiesto toho Apple použije polovodičové tlačidlá s hmatovou spätnou väzbou. Polovodičové tlačidlá sa dajú používať rovnako ako fyzické tlačidlá, ale pri dotyku nedochádza k ich skutočnému stlačeniu. Namiesto toho sa používa haptická vibrácia, ktorá napodobňuje stlačenie tlačidla a dáva vám pocit stlačenia, aj keď nedochádza k skutočnému fyzickému pohybu tlačidla.

dizajn iphone 15 pro design

Technické špecifikácie

iPhone 15 Pro a Pro Max budú používať čip Apple novej generácie A17, ktorý by mal byť prvým čipom série A vyrobeným na 3 nanometrovom procese. Čipy A15 a A16 používané v modeloch iPhone 14 majú čipy postavené na 5 nanometrovom, respektíve 4 nanometrovom procese a prechod na novší proces bude mať za následok menšie rozmery čipov vďaka zvýšenej hustote tranzistorov. Spoločnosť TSMC už nejaký čas pracuje na zdokonaľovaní 3 nm procesu a očakáva sa, že technologický skok zlepší výkon spracovania o 10 až 15 % a zároveň zníži spotrebu energie až o 30 %.

Všetky iPhony v roku 2023 budú používať novú generáciu čipov X70 od spoločnosti Qualcomm s vylepšenou umelou inteligenciou pre vyššiu rýchlosť spracovania, lepší dosah pokrytia, vyššiu energetickú účinnosť a nižšiu latenciu. Ďalším vylepšením by mohlo byť pridanie Wi-Fi 6E. Očakáva sa, že rýchlejšia technológia Wi-Fi 6E bude obmedzená na iPhone 15 Pro a Pro Max. V porovnaní s Wi-Fi 6 ponúka Wi-Fi 6E väčšiu šírku pásma, čím poskytuje vyššiu rýchlosť pripojenia, nižšiu latenciu a vyššiu kapacitu. Wi-Fi 6E poskytuje o 1,2 GHz viac frekvenčného spektra v pásme 6 GHz a dokáže podporovať gigabitové pokrytie celej domácnosti, viac gigabitové pripojenie na menšiu vzdialenosť a má šírku pásma pre vyššie dátové toky, ako sú tie, ktoré sa používajú pre  rozšírenú alebo virtuálnu realitou.

Spoločnosť Apple potvrdila, že bude musieť dodržiavať zákony EÚ, ktoré stanovujú povinnosť používať nabíjačky USB-C vo svojich iPhonoch. Otázkou je, či sa tak stane už tento rok, alebo až v roku 2024, keď vstúpia do platnosti príslušné predpisy. Mark Gurman z agentúry Bloomberg aj analytik Ming-Chi Kuo naznačili, že prechod je na ceste, pričom EÚ a potenciálne aj Brazília majú nariadiť spoločný konektor pre všetky telefóny a podobné príslušenstvo vrátane slúchadiel AirPods. Zdá sa však, že toto vyplepšenie môžeme brať už ako skoro isté, keďže sa pred pár dňami objavili už aj technické špecifikácie budúcich USB-C portov.

3nm procesory, najnovší procesor od apple

Fotoaparát

Je takmer isté, že nová technológia periskopového fotoaparátu bude predstavená s uvedením radu iPhone 15 Pro ale aktualizácia kamery bude pravdepodobne iba pre iPhone 15 Pro Max. Pridanie periskopového objektívu do modelu 15 Pro Max bude reprezentovať jeden z mála prípadov, keď spoločnosť Apple obmedzila nové technológie na väčší 6,7-palcový iPhone Pro a použila horšiu funkciu v štandardnom 6,1-palcovom iPhone Pro. Systém periskopového objektívu umožní 6-násobné optické priblíženie. Pre porovnanie, iPhone 14 Pro Max ponúka 3x optický zoom, ktorý očakávame aj v prípade iPhonu 15 Pro.

Spoločnosť Apple pravdepodobne obmedzuje technológiu periskopu na iPhone 15 Pro Max kvôli vnútornému priestoru potrebnému pre hardvér. Systém periskopových objektívov vo všeobecnosti využíva na zachytenie fotografie primárny objektív, pričom šikmé zrkadlo alebo hranol odráža svetlo o 90 stupňov smerom k druhému objektívu, ktorý ho potom posiela na obrazový snímač. Obrazový snímač a sekundárny objektív sú umiestnené bokom vo vnútri smartfónu, aby sa predĺžila ohnisková vzdialenosť a to zaberá cennú plochu.

Vzhľadom na spôsob, akým sa svetlo v tomto systéme odráža pod uhlom, bude musieť mať skutočný teleobjektív pravdepodobne štvorcový tvar, čo je odklon od kruhového teleobjektívu použitého pri iPhone 14 Pro Max. Výrez fotoaparátu však môže byť stále kruhový, ale skutočný objektív vo vnútri bude štvorcový.

Na dosiahnutie ostrých fotografií pri vyšších úrovniach priblíženia bude musieť spoločnosť Apple do systému zabudovať optickú stabilizáciu obrazu, aby sa zabránilo rozmazaniu a zmiernil sa pohyb. Hlavný konkurent spoločnosti Apple, spoločnosť Samsung, používa technológiu periskopových objektívov už niekoľko rokov a objektívy spoločnosti Samsung podporujú až 10-násobné optické priblíženie. V spojení s digitálnym zoomom ponúka Samsung až 100-násobný digitálny zoom. Samsung túto technológiu nazýva „Space Zoom“.

 

nový iphone 15 pro max camera

iPhone 15 Ultra?

Objavili sa špekulácie, že spoločnosť Apple možno vydá iPhone 15 Ultra namiesto bežného modelu Pro Max. O iPhone 15 Ultra sa hovorilo už skôr, ale špekulovalo sa, že pôjde o piaty model iPhone. Teraz sa zdá, že to tak nemusí byť. Objavili sa správy, že Apple chce iPhone 15 Ultra odlíšiť od iPhonu 15 Pro aj inak ako len veľkosťou obrazovky. Zatiaľ však nie sú žiadne relevantné informácie o tom, aké by tieto zmeny mohli byť v skutočnosti. Takéto špekulácie by mohli byť tak či tak bezpredmetné, ak sa potvrdí to, čo tvrdí Gurman a s uvedením špičkového telefónu Ultra Apple počká až do roku 2024.

iphone 16, nové tlačidlo iphone 15 pro

Cena a dostupnosť

Ako to už býva, v prípade iPhonu 15 Pro sa tipuje zvýšenie ceny o 100 dolárov. Mohlo by to byť spôsobené pokročilejšími funkciami, ktoré prídu do novej generácie iPhonu. Znamenalo by to však, že základný iPhone 15 Pro by prekročil hranicu 1 000 dolárov, čo by mohlo spotrebiteľov zabolieť. 

Predstavenia by sme sa mali dočkať klasicky ako každý rok na septembrovej Keynote, venovanej zariadeniam iPhone. Aká bude dostupnosť nových iPhone 15 je ťažké predpokladať tak skoro dopredu, ale zatiaľ nič nenaznačuje tomu, že by mohol mať Apple problém s dodávkami, ako sa to stalo  minulý rok, hlavne pri modeloch iPhone 14 Pro.

Uverejniť komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: