apple intelligence

Prečo bude Apple Intelligence iba pre najnovšie iPhony?

Apple nedávno predstavil novú Apple Intelligence. Táto technológia využíva generatívne veľké jazykové modely, ktoré bežia priamo na zariadení. Prečo je potrebné vlastniť najnovší iPhone aby ste ju mohli používať?

„Apple Intelligence je dostupná iba pre iPhone 15 Pro z dôvodu vysokých požiadaviek na hardvér zariadenia.“

Na podujatí The Talk Show Live From WWDC 2024 položil John Gruber z Daring Fireball túto otázku vedúcim pracovníkom Apple pre AI a strojové učenie Johnovi Giannandreovi, marketingovému riaditeľovi Gregovi Joswiakovi a šéfovi softvérového inžinierstva Craigovi Federighimu. Ich odpovede boli nasledovné.

John Giannandrea povedal: „Tieto modely, keď bežia v reálnom čase, sa nazývajú inference, a inference veľkých jazykových modelov je extrémne náročná na výpočtový výkon. Je to kombinácia šírky pásma zariadenia, veľkosti Apple Neural Engine a výkonu zariadenia, ktoré tieto modely potrebujú na to, aby fungovali dostatočne rýchlo a boli užitočné. Teoreticky by ste mohli tieto modely spustiť na veľmi starom zariadení, ale bolo by to tak pomalé, že by to nebolo použiteľné.“

John Gruber sa spýtal, či to nie je len taktika na predaj nových iPhonov, na čo Greg Joswiak odpovedal: „Nie, vôbec nie. Ak by to bol náš zámer, určite by sme to sprístupnili iba pre naše najnovšie iPady a Macy, však?“

Craig Federighi, šéf softvérového inžinierstva, doplnil, že keď Apple predstavuje novú funkciu, vždy sa snaží ju sprístupniť aj starším zariadeniam, ak je to možné. V prípade Apple Intelligence je však potrebný špecifický hardvér. „Je úžasné, že môžeme spúšťať modely tejto úrovne na iPhone,“ poznamenal Federighi.

Modely iPhone 15 Pro sú vybavené čipom A17 Pro, ktorý má 16-jadrový Neural Engine, čo je až 2x rýchlejšie ako čip A16 v iPhone 15 a iPhone 15 Plus, a vykonáva takmer 35 biliónov operácií za sekundu. Federighi naznačil, že RAM je tiež kľúčovým faktorom pre nové AI funkcie, takže nie je náhoda, že všetky zariadenia kompatibilné s Apple Intelligence majú aspoň 8GB RAM.

Uverejniť komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: